HannuKetoharju

Jakovaraa löytyy

Pörssiyhtiöt jakavat tänä keväänä 13,5 miljardia osinkoina Helsingin pörssissä. Viime vuonna yhtiöt jakoivat osinkoja kaikkiaan 26 miljardin edestä, joten jakovaraa on.
SKP on neljä miljardia maksavan perusturvan rahoittamiseksi tehnyt kymmenkohtaisen ohjelman. Se tuo valtion kirstuun lähes kahdeksan miljardia euroa.

Kataisen hallituksen alentama yhteisövero korotetaan EU:n keskitasolle 24 prosenttiin, se tuottaa miljardin vuodessa. Vuonna 2006 poistetun varallisuusveron palauttaminen ja korottaminen kaksinkertaiseksi tuo 350 miljoonaa. Perintö- ja lahjaveron korottaminen puolella (50%) tuo valtiolle 450 miljoonaa vuodessa. Pääomatulojen verottaminen samoin kuin muita ansiotuloja, myös kunnallisverotus mukana, tuo arviolta 1,3 miljardia verotuloja lisää nykyiseen verrattuna.

Erilaisten yhteisöjen muun muassa eläkerahastojen, sijoitusrahastojen ja säätiöiden maksamille verovapaille osingoille säädetään 15 prosentin vero Saksan malliin. Se tuo 1,2 miljardia. Yli 76100 euroa tienaavien tuloveron korotus 10 prosenttiyksikköä tuo 500 miljoonaa yhteiseen kassaan.

Teollisuuden energiaveron alennus 600 miljoonaa tulee poistaa. Lentomatkailun verovapaudelle ei ole perusteita. Sen poisto tuo 200 miljoonaa ja ilmaisten päästöoikeuksien poisto 100 miljoonaa. Työnantajien sivukulujen alennusten poistaminen muilta kuin alle 10 työntekijän yrityksiltä tuo 2 miljardia euroa vuodessa.

Yhteensä nämä verojen ja maksujen korotukset toisivat valtiolle 7,7 miljardia euroa vuodessa. Lisäksi voidaan säätää pörssikaupalle varainsiirtovero, hiilidioksidiveroa korottaa ja harmaan talouden hillitseminen jäisi vielä keinovalikoimaan.
Hävittäjähankinnoista luopuminen keventäisi tuntuvasti tulevien vuosien menopaineita. Ne maksavat vähintään miljardi euroa vuodessa seuraavien 30 vuoden aikana.

Professori Teppo Krögerin mukaan vanhustenhoidon nostaminen pohjoismaiselle tasolle vaatisi sattumalta lisää rahaa myös miljardi euroa vuodessa. Kumpaan meillä on suurempi tarve ja rahaa siihen. Vanhusten hoitoon laitettu raha kiertää kansantaloudessamme ja työllistää, hävittäjiin upotettu raha katoaa rapakon taakse. Tämä hiukan populistinen vertailu kuvaa hyvin itse asiassa koko SKP:n Perusturva-aloitetta ja sen rahoitusta. Se nostaa kotimaista kysyntää ja työllistää, se leikkaa kerskakulutusta ja hillitsee ilmastokriisiä. Se lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa ja sillä on monia myönteisiä vaikutuksia ihmisten terveydestä alkaen koko yhteiskuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Höpsis. Pelkästään sosiaaliturvan poistaminen toisi julkiseen kassaan 70 miljardia vuodessa. Mieti miten paljon veroja sillä voitaisiin alentaa.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Hyvä idea. Eli lopetetaan julkinen terveyden ja sairaanhoito, lasten- ja vanhustenhoito ym. Kyllähän yksityisiä palveluita saa sitten huokeaan hintaan kun julkinen puoli on ajettu alas. Eläkkeetkin on sitten jokaisella varaa kustantaa itse kun ei tarvitse enää veroja maksaa. Jos ei ole niin painaa vaan duunia niin kauan että kupsahtaa. Työttömät, ja vamman tai sairauden vuoksi työkyvyttömät kuolkoot myös pois jaloista. Nerokasta.

Avaapas Pekka vähän että miten tuon toteuttaisit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikki yllä esitetyt ehdotukset ovat karsastettavia. Pitkin hampain voisi hyväksyä tuon yhteisöveroprosentin korotuksen, joskin sitten Suomi menettäisi senkin harvoista kilpailueduistaan.

Varallisuusvero on puhdasta riistoa ja sosialisointia, siinä ryövätään ihmisen omaisuutta ja kuritetaan säästäjiä. Häpeällistä ehdottaa moista!

Perintöveron korotuksen peräänkuuluttaminen perustuu pelkkään kateuteen, joka tuossa khden aiheuttaisi vakavia ongelmia maan taloudelle ja esimerkiksi yritystoiminnan jatkumolle sukupolvesta toiseen.

Ja samaan roskakoriin tuomitsen kyllä nuo loputkin ehdotuksista.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Varallisuusvero on puhdasta riistoa ja sosialisointia, siinä ryövätään ihmisen omaisuutta ja kuritetaan säästäjiä."

Varallisuusvero on siitä pirullinen, että se on destruktiivinen; kun matalasuhdanteessa sijoitus ei tuota, joutuu sijoittaja myymään omaisuuttaan maksaakseen veron. Ymmärrän hyvin, että se sopii kommunisteille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Helsingin pörssin yhtiöiden tuloksesta suuri osa valuu ulkomaisille sijoittajille.

Stansard & Poor's totesi viime viikolla, että maan kestävyysvaje on 8 miljardia euroa ja rakenneuudistukset vielä tekemättä.

Ketoharju, Suomessa on pulaa yksityisrahoitteista työpaikoista ja viennistä samalla teollisuuden investointien ollen olemattomalla tasolla jo vuosikymmenen ajan.

Miten luulisit noiden ehdotelmiesti vaikuttavan työllisyyteen ja investointeihin ?

Jos Suomi on yrityksille rahantekokone, niin miksi investointihalut ovat jäissä ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Helsingin pörssin yhtiöiden tuloksesta suuri osa valuu ulkomaisille sijoittajille."

Tuo tarkoittaa samaa kuin se, että ulkomaiset sijoittajat ovat sijoittaneet rahaa suomalaisiin yhtiöihin. Hyvä niin!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tietenkin on hyvä asia. Eräillä vain on se käsitys, että kaikki Helsingin Pörssin osingot ja voitot jäävät suomalaisten ahneiden kapitalistien taskuun, kuten tässäkin blogissa hieman vihjailtiin.

Suomalainen kansankapitalismi on kuitenkin hyvin heikkoa. Kari Stadight totesi joskus, että Suomesta puuttuu 20.000 varakasta perhettä.

Pekka Pylkkönen

Eiköhän pörssiyritysten kohdalla valtaosa rahoista tulekin ulkomailta. Nordea, Nokia, Fortum, Telia ja Sampo ovat kansainvälisiä firmoja ja niiltähän ne osingot tulevat.

Ja kyllähän eläkerahastot voisivat ostaa palttiarallaa suomalaisyritykset pois pörssistä, mutta nekin käyvät näemmä mieluummin hakemassa tuloja muualta maailmasta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Kännykällä ja älypuhelimella soittamisesta maksu pitäisi kolminkertaistaa, niin jamyös tekstiviestien lähettäminen ja vastaanottaminen myös. Maksun korotus valtiolle.

Pal

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomen julkisesti noteerattujen yhtiöiden arvo oli vuoden lopussa 236 miljardia euroa. Pörssi on markkina-arvoltaan melko vaatimaton putiikki. Esim työeläkevarat ovat samaa suuruusluokkaa ja niitä sijoitetaan myös pieneltä osin suomalaisiin yhtiöihin.

Helsingin julkisesti noteerattujen yhtiöiden omistuksista ulkomaalaiset omistavat lähes puolet. Toki joissakin yhtiöissä omistus on yli 80 % ja joissakin vain muutaman prosentin luokkaa.

Helsingin pörssiyhtiöt maksoiavat osinkoa viime vuonna vuoden 2017 tuloksesta osinkoa 12,3 miljardia euroa. Tänä vuonna Helsingin pörssin yhtiöiden arvioidaan maksavan osinkoja 12,9 miljardia euroa vuoden 2018 tuloksesta. Summa ei voi vielä tarkasti tietää, koska kaikki yhtiöt eivät ole pitäneet yhtiökokoustaan ja yhtiökokousen päätös osingosta on auki.

Kun ulkomaiset sijoittajat omistavat pörssistä noin puolet, sijoittajat saavat myös puolet jaetusta osingosta. Todellisuudessa omistamiensa osakkeiden suhteessa.

Suomalaisiakin yksityisiä rahasto-ja osakesijoittajia on yli 800 000. Ihan tavallisia ihmisiä. Hekin saavat osinkonsa ja maksavat niistä 30-34 % veron.

Näin blogistin suoraviivaiseen esitykseen sortuen, voin väittää, jos ulkomaiset investoijat eivät sijoittaisi suomalaisiin yrityksiin 120 miljardia euroa, voisimme laittaa puolet Suomen yrityksistä kylmäksi ja jengin pihalle.

Jotta systeemi pyörisi täytyy jotakin vääryydeltä tuntuvia asioita yrittää ymmärtää ja sietää.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Totta. On jopa niin karmeasti että kaikki osingot yhteensä suomalaisille on suomalaisista pörssiyhtiöstä alle miljardin vuodessa. Lähes kaikki blogistin osinkovirrasta siis kiertää tytäryhtiötalouden nimeltä Suomi, koska meillä ei haluta suoda varallisuuden kerääjän vaan veromuulin osan.

”Pääomatuloista 4,4 miljardia euroa eli 43 prosenttia oli luovutusvoittoja. Edellisvuodesta ne kasvoivat 25 prosenttia. Pääomatulona verotettuja osinkoja tulonsaajat saivat bruttomääräisesti 2,2 miljardia euroa. Siitä 977 miljoonaa euroa oli peräisin listatuista, 941 miljoonaa listaamattomista ja 235 miljoonaa euroa ulkomaisista osakkeista. Listatuista yhtiöistä saadut osingot pienenivät runsaan prosentin, mutta listaamattomista yhtiöistä saadut osingot kasvoivat 14 ja ulkomaisista osakkeista saadut osingot 2,5 prosenttia.”

http://www.stat.fi/til/tvt/2017/tvt_2017_2018-12-1...

PS. Tuosta nyt sitten näkee myös ne hirmuiset ulkomaiset osinkotulot, 235 miljoonaa. Aikan kaukana on vasemmiston ”miljardeista veroparatiiseissä”

Kontrastina ansiotulot olivat 139 miljardia euroa. Eipä kapitalistit Suomessa juhli.

Käyttäjän HannuKetoharju kuva
Hannu Ketoharju

Rikkauden keskittyminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Uusliberaali talous- ja yhteiskuntapolitiikka on antanut siihen mahdollisuuden ja vauhdittaa sitä. Samaan aikaan työttömyys kasvaa ja ns. keskiluokan asema vaikeutuu. Sijoittajat näyttäytyvät hyväntekijöinä.

"Tuo tarkoittaa samaa kuin se, että ulkomaiset sijoittajat ovat sijoittaneet rahaa suomalaisiin yhtiöihin. Hyvä niin!"

"Varallisuuserojen suuruus hahmottuu tarkasteltaessa eri tuloluokkien välisiä eroja. Rikkain kaksi prosenttia maailman väestöstä omistaa globaalista varallisuudesta 51 prosenttia. Vaurain kymmenen prosenttia taas hallitsee peräti 85 prosenttia maailman varallisuudesta. Samaan aikaan maailman väestön köyhempi puolisko omistaa vain yhden prosentin maailman yhteenlasketusta pääomasta."

http://maailmantalous.net/fi/artikkeli/omistus-kes...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kiina on kommunistinen ja sen johtaja Xi Jinping vankkumaton Maon oppien kannattaja ja perin juurin kommunistisia arvoja kunnioittava ihminen.

Kiinassa myydään tänä päivänä enemmän Rolls Royceja, kuin missään muualla ja varallisuuserot ovat revenneet rajusti viime vuosien aikana.

Miksihöhän on näin ?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olet oikeassa. Tuosta kannattaa kirjoittaa 3 viikkoa ennen eduskuntavaaleja. (Kannattaisi ehkä kirjoittaa jo ennenkin...)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Blogisti vaihtoi suomalaisten pörssiyhtiöiden osinkojen euromäärästä kansainvälisten kapitalistien varallisuuden suhdelukuihin.

Mitä relevanssia tällä on Suomen kohdalla, jossa on maailman matalimpiin kuuluvat gini-kertoimet ja varsin pieni varallisuus länsimaisittain?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#16:
Kyllä tuo ulkomaille valuvien osinkojen kauhistelu poikii minusta sen jatkokysymyksen, että miksi yritysten omistus karkaa ulkomaille? Voisi tehdä yhteenvetoa siitä, kuinka suuri osa ulkomaille maksettavista osingoista kertyy niistä yrityksistä, jotka ovat syntyneet ulkomaisten sijoitusten tuloksena ja kuinka paljon niistä yrityksistä, joiden omistuksen suomalaiset ovat syystä tai toisesta myyneet ulkomaille.

Voisi ehkä yrittää ymmärtää myös sen, että kotimaisen omistuksen hävittäminen tekee Suomesta tytäryhtiötalouden, joka puolestaan merkitsee snanavallan siirtymistä rajojemme ulkopuolelle. Kotimaisen patruunan kanssa voi vielä vääntää kättä mutta ulkomaalainen omistaja toteaa tyynesti, että tehdään minun tavallani tai minä sitten siirrän tuotannon muualle.

Käyttäjän HannuKetoharju kuva
Hannu Ketoharju

Jakovaraa kommenttini perustui tutkija Pertti Honkasen artikkeliin.

"Vuoden 2019 osingoista ei ole vielä tilastoa. Tuoreet kansantalouden tilinpidon luvut vuodelta 2018 kertovat, että viime vuonna suomalaisten yhtiöiden jakamat osingot kohosivat ennätystasolle, noin 26 miljardiin euroon. Myös pörssiyhtiöiden jakamat osingot kohosivat uuteen ennätykseen. Kotitalouksien saamat osinkotulot kohosivat ensimmäisen kerran yli 5 miljardiin euroon."

Jaetut osingot ovat noin puolet valtion budjetista. Se antaa kuvaa niiden kansantaloudellisesta merkityksestä. Yhteisellä työllä luotu varallisuus on yksityisten "hyväntekijöiden" vallassa.

https://phonkanblog.wordpress.com/2019/03/18/porss...

Mitä taas sijoittjien hyödyllisyyteen tulee, niin niitähän on pelastettu veronmaksajien varoilla eri puolilla maailmaa. Suomessa 90-luvulla, EU:ssa 2008 finanssikriisin jälkeen ja niin edelleen. Honkasen artikkelista saa jonkun moisen käsityksen heidän "hyväntekemisestään".

Toimituksen poiminnat